Wie is Martin?

Om te beginnen iets over m’n opleidingen. Na een onbekommerde jeugd in Eelde studeerde ik van 1982 tot 1987 technische aardwetenschappen in Delft. Aansluitend  werd ik in militaire dienst opgeleid tot sergeant bij een anti-tank eenheid van de infanterie.

In de periode 1999-2001 deed ik een parttime MBA-opleiding in Utrecht en Bradford, UK. Van 2006 tot 2009 deed ik in deeltijd promotieonderzoek naar risicomanagement in organisaties aan de Universiteit Twente.

Na enkele kortstondige banen werkte ik 19 jaar bij de kennisinstituten GeoDelft en Deltares. In Nederland en in het Midden Oosten, Afrika en Azië was ik betrokken bij grote, complexe projecten.

In deze periode vervulde ik achtereenvolgens technische, commerciële en leidinggevende functies, waarvan 5 jaar als sectordirecteur in het management team.

In 2006 besloot ik me volledig te richten op het ontwikkelen van risicomanagement. Ik werd onderzoeksleider binnen het Delft Clusterprogramma en combineerde dit met promotieonderzoek.

Daarnaast bleef ik geotechnisch advieswerk doen, om theorie en praktijk te verbinden.

Na mijn promotie in 2009, midden in de financiële crisis, nam ik een risico én benutte ik een kans: de start van risicobureau VSRM. Immers, practice what you preach.

Vanuit VSRM richt ik me momenteel volledig op het ontwikkelen van risicoleiderschap in organisaties, in tal van sectoren.

Sinds 2013 ben ik in deeltijd kerndocent aan de executive masteropleidingen Risicomanagement en Public Management, Universiteit Twente. Naast doceren en examineren begeleid ik deelnemers met hun master-onderzoeken.

Ook geef ik allerlei masterclasses, onder meer bij Nyenrode Business Universiteit en Hogeschool Avans+.

In 2015 ontving ik de internationale GeoSafety Network Award voor mijn bijdragen aan de ontwikkeling van risicomanagement.

In 2019 en 2021 ontving ik tijdens het Risk & Resilience festival de Caroline Award van de Universiteit Twente. Dit is de publieksprijs voor bijdragen over duurzaam risicoleiderschap en de rol van big data, ethiek in relatie tot risicoleiderschap.

In 2022 hebben we afgesproken dat ik niet meer meeding naar deze prijs, in ruil voor een key note over het risico van veiligheid.

Met m’n gezin woon ik in het buitengebied van Baarle Nassau. Wat ik graag doe in mijn vrije tijd? Hardlopen door de bossen, luisteren naar muziek, lezen en reizen met m’n gezin.