Martin van Staveren
Meer om te lezen ... Blogs

Wie is Martin van Staveren?

 

Doelen helpen realiseren, door anders omgaan met onzekerheden.

Dit is de missie waar ik voor sta, om waarde en welzijn mee te creëren.

Onze wereld is dynamisch, met volop onzekerheden én mogelijkheden. Onzekerheden worden risico’s als ze negatieve gevolgen voor doelen kunnen hebben, zoals organisatiedoelen, projectdoelen, teamdoelen of persoonlijke doelen. Bij positieve effecten worden onzekerheden juist kansen. Effectief met risico's en kansen omgaan helpt om waarde en welzijn te vergoten, binnen én buiten organisaties.

Van missie naar acties

Mensen in organisaties realistisch(er) met onzekerheden, risico’s en kansen leren omgaan, zonder de illusie van volledige beheersing. Dit is de vertaling van mijn missie in acties, bijvoorbeeld via workshops, begeleiding en advies. Hier werk ik dagelijks aan, op een vernieuwende en pragmatische manier: risicogestuurd werken door het ontwikkelen van risicoleiderschap in de praktijk.

De onderzoeksresultaten uit mijn promotieonderzoek, in combinatie met praktijkervaringen, hebben geleid tot twee managementboeken: Risicogestuurd Werken in de Praktijk en Risicoleiderschap.

Professioneel

Ik studeerde technische aardwetenschappen in Delft en bedrijfskunde via een MBA opleiding in Utrecht en Bradford, UK. De nodige jaren daarna ben ik gepromoveerd op het implementeren van risicomanagement in organisaties aan de Universiteit Twente.

Na mijn militaire diensttijd bij het 44ste Pantserinfanteriebataljon, Koninklijke Landmacht, had ik enkele kortstondige banen. Vervolgens werkte ik 19 jaar bij de kennisinstituten GeoDelft en Deltares, in Nederland en ver daarbuiten. In Azië, Afrika en het Midden Oosten was ik betrokken bij complexe projecten, voor opdrachtgevers als Shell en Royal HaskoningDHV. Ik vervulde technische, commerciële en leidinggevende functies, waarvan 5 jaar als sector-directeur in het management team van GeoDelft.

In 2006 besloot ik me volledig te richten op het ontwikkelen van risicomanagement. Ik werd onderzoeksleider van het Delft Cluster project Implementatie van Risicomanagement en combineerde dat met promotieonderzoek aan de Universiteit Twente.

Na mijn promotie in 2009, midden in de financiële crisis, nam ik zelf bewust een risico én benutte ik een kans: de start van risicobureau VSRM. Dit onder het motto practice what you preach. Vanuit dit bureau richt ik me op het ontwikkelen van vernieuwend risicomanagement via risicosturing en risicoleiderschap in organisaties, in tal van sectoren.

Sinds 2013 ben ik daarnaast kerndocent aan de executive masteropleidingen Risicomanagement en Public Management, Universiteit Twente. Ik stel het programma voor de module Risicomanagement Cyclus op, doceer en examineer. Ook begeleid ik deelnemers in een diversiteit aan organisaties, variërend van een ggz-instelling via een financiële instelling tot een kerncentrale, met hun risicomanagementonderzoek. Tevens geef ik masterclasses op onder meer Nyenrode Business Universiteit en Hogeschool Avans+. 

Persoonlijk

Met m'n gezin woon ik aan de rand van Breda. In mijn vrije tijd: hardlopen door de bossen, hockey in een veteranenteam, luisteren naar muziek, lezen en reizen met m'n gezin.