Martin van Staveren
Risicogestuurd Werken Blogs

Wie is Martin van Staveren?

 

Doelen en ambities helpen verwezenlijken, door anders omgaan met risico’s.

Dit is de missie waar ik voor sta. Om waarde en welzijn mee te creëren.

Onze wereld is dynamisch, met volop onzekerheden én kansen. Onzekerheden worden risico’s, als ze negatieve gevolgen voor doelen kunnen hebben: organisatiedoelen, projectdoelen, teamdoelen of persoonlijke doelen. Risico’s hebben zo effect op mens en dier, binnen en buiten organisaties. Effectief met ze omgaan helpt dus om waarde en welzijn te vergoten.

Van missie naar actie

Mensen in organisaties realistisch(er) met risico’s leren omgaan, zonder de illusie van volledige beheersing, met workshops, begeleiding en advies. Dit is de vertaling van de missie in acties. Hier werk ik vrijwel dagelijks aan, op een vernieuwende en pragmatische manier: risicogestuurd werken in de praktijk.

Onderzoeksresultaten uit mijn promotieonderzoek, in combinatie met praktijkervaringen, hebben geleid tot het gelijknamige managementboek: Risicogestuurd Werken in de Praktijk.

Professioneel

Na mijn militaire diensttijd bij het 44ste Pantserinfanteriebataljon, Koninklijke Landmacht, had ik enkele kortstondige banen. Vervolgens werkte ik 19 jaar bij de kennisinstituten GeoDelft en Deltares, in Nederland en ver daarbuiten. In Azië, Afrika en het Midden Oosten was ik betrokken bij complexe projecten, voor opdrachtgevers als Shell en Royal HaskoningDHV. Ik vervulde technische, commerciële en leidinggevende functies, waarvan 5 jaar als sector-directeur in het management team van GeoDelft.

In 2006 besloot ik me volledig te richten op risicomanagement. Ik werd onderzoeksleider van het Delft Cluster project Implementatie van Risicomanagement en combineerde dat met promotieonderzoek aan de Universiteit Twente.

Na mijn promotie in 2009 en midden in de financiële crisis nam ik zelf bewust een risico: de start van risicobureau VSRM. Dit onder het motto practice what you preach. Vanuit dit bureau richt ik me op het ontwikkelen van vernieuwend risicomanagement in organisaties, in tal van sectoren.

Sinds 2013 ben ik daarnaast kerndocent aan de executive masteropleidingen Risicomanagement en Public Management, Universiteit Twente. Ik stel het programma voor de module Risicomanagemencyclus op, doceer en examineer. Ook begeleid ik deelnemers in een diversiteit aan organisaties, variërend van een GGZ instelling tot een kerncentrale, met hun risicomanagementonderzoek.

Persoonlijk

Woon met m'n gezin aan de rand van Breda. In mijn vrije tijd: hardlopen door de bossen, hockey in een veteranenteam, luisteren naar Chopin, pianospelen, lezen en reizen met m'n gezin.